Ako sa správne saunovať?

🔑 Pri prvej návšteve sauny je vhodné nechať si všetko dôkladne vysvetliť od pracovníka sauny, ktorý vás podrobne oboznámi s tým, čo a ako máte robiť.

💡 Všeobecne platia nasledujúce pravidlá:

KP0A4396
ako_casto_saunovat-saunujsk

Ako často sa saunovať?

🔄 Rovnako ako pri všetkých ostatných činnostiach, aj pri saunovaní platí pravidlo pravidelnosti.

  • 🗓️ Pravidelnosť je kľúč: Jedna návšteva sauny vám rozhodne nepomôže. Do sauny by ste mali chodiť pravidelne, aspoň raz týždenne.

  • Doba saunovania: Doba, ktorú v saune strávite, je závislá od toho, čo vydržíte – vždy by ste sa v nej mali cítiť komfortne a počúvať svoje telo.

  • 🔄 Striedanie tepla a chladu: Toto je zodpovedné za posilňovanie imunity a všetky pozitívne účinky sauny.

Fínska sauna

🌡️ Teplota vo fínskej saune zvyčajne kolíše v rozmedzí od 80 do 100°C, ako vám ukáže teplomer. Jeden saunovací proces by nemal presiahnuť dĺžku 15 minút.

🪨 Kachle sú často pokryté žeravými kameňmi, ktoré sa polievajú vodou, hlavne s cieľom zvýšiť vlhkosť a teplotu vzduchu v miestnosti. Takže, počas pobytu v saune, vplyvom tepla dochádza k intenzívnemu poteniu.

👙 Do sauny sa chodí bez plaviek a akéhokoľvek oblečenia, ale môžete so sebou vziať prestieradlo, ktoré slúži hlavne z hygienických dôvodov na pohltenie potu.

finska_sauna-saunujsk
historia_saunovania-saunujsk

Akú históriu má saunovanie?

🕰️ Keď sa spomenie história saunovania, väčšina z vás si zrejme predstaví Fínsko. A niet sa čomu čudovať. Vo svete totiž neexistuje štát s bohatšou tradíciou tejto relaxačnej aktivity. Samotné slovo sauna dokonca pochádza práve z fínčiny. Drevom obložené miestnosti s krbom a horúcimi kameňmi v podobe, ktorú dnes poznáme, skutočne najviac preslávili obyvatelia tejto krajiny.

Sauna a jej účinky na telo

🌡️ Pri saunovaní v tele dochádza k spusteniu termoregulačných dejov, ktoré sú dôležité pre adaptáciu organizmu na vysokú teplotu. Vďaka nim dokážete tolerovať aj teplotu okolo 100 °C. Najprv sa začne zvyšovať teplota vášho tela (bežne až na 39 °C). Ďalej sa zvýši produkcia potu, čo slúži ako chladenie organizmu. Zároveň dochádza k rozšíreniu ciev, zvýšeniu srdcovej frekvencie, prekrvenia periférnych častí tela a objemu krvnej plazmy. Tá jednak pomáha lepšie zvládať horúčavu a jednak slúži ako rezervoár tekutín na potenie.

ucinky_na_telo-saunujsk
saunovanie_pre_zaciatocnikov

Saunovanie pre začiatočníkov

🌡️ Počas prvej návštevy sauny odporúčame zvoliť nižšiu teplotu sauny: 65 – 85 °C.
🪑 V saunovej miestnosti si sadnite na spodnú lavičku a zostaňte tam zo začiatku len 5 – 10 minút. Čas predlžujte podľa toho, ako tolerujete teplo.
❄️ S opatrnosťou pristupujte aj k ochladzovacej časti. Začnite so studenou sprchou alebo s ochladzovacím bazénom, v ktorom stačí zostať napríklad len 10 sekúnd.
🛌 Fázu odpočinku môžete naopak predĺžiť, pokojne na 15 minút. Majte pri sebe fľašu s vodou a priebežne dopĺňajte tekutiny.
🔄 Začiatočníkom väčšinou stačia len 2 saunové cykly.

Prečo sa saunovať?

🧐 Prvou otázkou, ktorú si možno položíte, je dôvod na to, prečo sa vlastne saunovať. Je to skutočne vhodné a zdravé?

👥 Tí, ktorí navštevujú saunu pravidelne, by vám povedali, že áno. Blahodarný vplyv na zdravie a imunitu však nepopisujú len skúsenosti pravidelných návštevníkov sauny, ale aj najrôznejšie štúdie.

preco_saunovat-saunujsk
Návrat hore